Obstetrică şi Ginecologie

.

Pt mămici - Celule stem

CE SUNT CELULELE STEM?

Celulele stem au potenţialul remarcabil de se a dezvolta, organism de-a lungul vieţii, în mai multe tipuri de celule. Mai mult, în unele ţesuturi ele servesc ca un fel de sistem de reparaţii interne, divizându-se eficient, fără a impidedica diviziunea sau acțiunea altor celule, pe toată durata vieții organismului. Atunci când o celulă stem se divide, fiecare celulă rezultată are potenţialul fie de a rămâne o celulă stem sau de a deveni un alt tip de celulă cu o anumită funcţie, precum un miocit (celula musculară), hematie (celulă roşie din sânge) sau celulă glială (celulă de creier).

Celulele stem sunt diferite de alte tipuri de celule prin două caracteristici importante. În primul rând, ele sunt celule nespecializate, capabile de reînnoire prin diviziune celulară, uneori după perioade lungi de inactivitate. În al doilea rând, în anumite condiții fiziologice sau experimentale, ele pot fi determinate să se transforme în anumite celule, ţesuturi sau organe specifice cu funcţii speciale. În anumite organe ca și intestinul sau măduva osoasă, ele se divid regulat pentru a repara sau a înlocui țesuturile uzate. În alte organe, ca inima sau pancreasul, celulele stem se divid numai în conditii speciale.

Până de curând, oamenii de stiință au lucrat inițial cu două tipuri de celule stem atât la animale cât şi la om: celule stem embrionare şi non-embrionare, numite și celule stem "somatice" sau "adult. Oamenii de ştiinţă au descoperit modalităţi de a preleva celule stem de la embrionii de șoarece, cu aproape 30 de ani în urmă, în 1981. Studiul pe șoareci, a biologiei celulelor stem a dus la descoperirea, în 1998, unei metode de a obţine celule stem de la embrioni umani şi de a le creste in condiții de laborator. Aceste celule sunt numite celule stem embrionare umane. Embrionii folosiți în aceste studii au fost creați in scop reprodutiv, prin proceduri de fertilizare in vitro. Când aceștia nu au mai fost necesari au fost donați pentru cercetare cu acordul informat al donatorului. În 2006, cercetători a făcut o altă descoperire importanta: identificarea condiţiilor care să permită unor celule adulte specializate să fie "reprogramate" genetic pentru a trece într-o stare asemănătoare celulelor stem. Despre acest nou tip de celule stem, numit celule stem pluripotent induse (CSPI), se va discuta într-o secţiune.

Celulele stem sunt importante pentru organismele vii din diferite motive. Din primele 3-5 zile de viață ale embrionului, care se numește blastocit, celulele sale vor da naștere tuturor sistemelor si organelor: inima, plămânii, pielea, etc. În unele țesuturi adulte, celulele stem generează celule inlocuitoare pentru cele uzate sau moarte în urma proceselor fiziologice sau în urma unor boli.

Datorită proprietăților regenerative unice, aceste celule oferă posibilitatea tratamentului unor boli ca și diabetul sau boli cardiovasculare. În ciuda progreselor înregistrate, mai este nevoie de studiu pentru a înțelege felul în care se poate utiliza în practica medicală terapia bazata pe celule stem, numită și medicină regenerativă. Cercetătorii utilizează celulele stem pentru a testa noi medicamente sau pentru a studia dezvoltării fetale normale și defectele ce apar în cursul acesteia.

Cercetarea în domeniul celulelor stem este unul dinntre cele mai facsinante domenii ale biologiei, dar pe măsura acumulării cunostiințelor alte semen de întrevare se ridică.

0 comentarii:

Post a Comment