Obstetrică şi Ginecologie

.

Pt mămici - Rețete

                         

                           Salata de somon si avocado

Salata de somon si avocado este ideala in timpul sarcinii, cand este bine sa mananci cat mai diversificat si echilibrat, pentru a-i asigura organismului nutrientii de care are nevoie, astfel incat si fatul sa se dezvolte armonios. Somonul bogat in acizi grasi si omega 3, avocado bogat in vitamine si minerale fac din salata de somon si avocado un preparat sanatos si extrem de gustos.


De ce ingrediente am nevoie pentru salata de somon si avocado?

Pentru o portie de salata de somon si avocado ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
 - 150 gr. de somon file
 - o salata mica
 - o jumatate de avocado
 - un castravete
 - un fir de praz
 - o jumatate de lingurita de mustar
 - o lingura de ulei de masline
 - sare, piper
 - zeama stoarsa de la o jumatate de lamaie

Cum se prepara salata de somon si avocado?

Salata de somon si avocado este perfecta pentru masa de seara, deoarece are un continut caloric scazut si se prepara intr-un timp foarte scurt.
1. Spala bine somonul, usuca-l cu un prosop de bucatarie si pregateste-l pe gratar. Condimenteaza-l in prealabil cu sare si piper.
2. Amesteca uleiul de masline cu mustarul si cu zeama de lamaie.
3. Curata si spala legumele. Taie salata fasii, castravetele si avocado, cubulete si prazul taie-l rondele.
4. Dupa ce s-a racit, taie somonul cubulete.
5. Adauga somonul si legumele peste sosul obtinut anterior.
Poti servi salata de somon si avocado simpla, sau cu doua felii de graham.



                            Prajitura cu lapte si afine

  Prajitura cu lapte si afine este ideala pentru femeile insarcinate, deoarece are o consistenta usoara si un gust delicios, care va alunga orice pofta nesanatoasa. Pregateste prajitura cu lapte si afine cand iti este pofta de un dulce sanatos si serveste-o alaturi de un pahar de lapte.


De ce ingrediente am nevoie pentru a pregati prajitura cu lapte si afine?

 
Laptele este o sursa excelenta de calciu, mineral necesar in timpul sarcinii, iar afinele sunt o sursa bogata de antioxidanti si vitamine, de aceea prajitura cu lapte si afine este un desert care merita incercat macar o data.
 - o cana de afine
 - o cana de lapte batut
 - o ceasca de faina
 - patru linguri de unt
 - un ou
 - o ceasca de zahar brun
 - o jumatate de baton de vanilie
 - o ceasca de alune prajite
 - o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu
 - o jumatate de lingurita de praf de copt
 - putina nucsoara
 - putina sare

Cum se prepara prajitura cu lapte si afine?

Pregatirea prajiturii cu lapte si afine nu va dura mai mult de jumatate de ora. Iata ce ai de facut:
1. Amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si nucsoara.
2. Bate untul cu zaharul brun, pana obtii o crema pufoasa. Adauga oul si vanilia si amesteca in continuare.
3. Dupa ce obtii o crema omogena, adauga si amestecul din faina. Adauga treptat si laptele batut si amesteca, pentru a evita formarea cocoloaselor.
4. La final, adauga si alunele macinate.
5. Tapeteaza cu unt o tava rotunda si asaza in ea compozitia. Lasa tava la cuptor, pana blatul devine auriu si pufos.
6. Dupa ce s-a racit, orneaza blatul cu afine si lasa-l la rece timp de jumatate de ora.
Pentru un gust mai bun si un aspect savuros, poti orna prajitura cu lapte si afine cu frisca.


                                   Salata verde cu pui

 Ingrediente pentru 6 portii:

2 piepturi de pui dezosate, fara piele (aprox. 500 g)1 catel usturoi
500 ml supa de pui
12 rosii mici (cherry)
125 g mozzarella
1/2 salata verde creata
1 salata verde


PENTRU SOS
1 avocado, 1 lingurita miere sucul a 3 lamai
120 ml suc de rosii
sare, piper macinat
crutoane ( Crutoanele prajite sunt excelente atat alaturi de salate, cat si cu supe. Acestea se gasesc in magazine cu diferite arome, insa pot fi preparate cu usurinta si acasa. "Se taie painea cubulete, intr-o tigaie se prajesc pe toate partile in ulei sau unt pana devin crocante".) 

Mod de preparare:

1) Se spala carnea si se taie in felii groase de 2 cm. Se curata si se taie in doua usturoiul.
2) Intr-o oala se da in clocot supa de pui, se adauga carnea si usturoiul, se acopera si se fierbe la foc mic timp de 10-15 minute, pana se face bine carnea.
3) Se toarna carnea impreuna cu zeama intr-un vas, se acopera si se lasa 30 minute la rece.
4) Sos: se taie in doua avocado, i se indeparteaza semintele si se cojeste. Cu un mixer se paseaza avocado impreuna cu mierea, sucul de lamaie si de rosii. Se condimeteaza cu sare si piper.
5) Se spala si se taie in doua rosiile. Se feliaza mozzarella. Se curata se spala si se zvanta salata.
6) Se impart frunzele de salata in 6 farfurii. Se pune deasupra carnea, rosiile si mozzarella si se prepara crutoanele. Se serveste imediat. Sosul se serveste separat.  

 

                                                   Crap cu legume

 

  Crapul cu legume este o mancare foarte potrivita pentru bebelusul de opt luni sau mai mare, pentru ca pestele nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal al bebelusului.
     Timp preparare: 50 minute
    Varsta: 8 - 12 luni
    Nivel dificultate: mediu
    Prezent in categoriile: Aperitive, Feluri de mancare, La cuptor, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Peste, 30-60 minute, Romanesti, Pranz, Cina, Gustoase
    Ingrediente principale: File de crap, rosii, ardei, ceapa.

Ingrediente detaliate pentru Crap cu legume

File de crap dezosat

o lingura ulei masline

doua, trei cepe

doi morcovi

doi ardei grasi

doua, trei rosii

o telina mica

sare

piper


Cum prepari Crap cu legume

 Pentru acest fel de mancare eu cumpar file de crap dezosat (de frica oaselor) dar se poate folosi si un crap intreg daca e suficient de mare cat sa nu va chinuiti tare la alesul oaselor.  Pestele se spala bine si se sterge cu prosoape de hartie, se sareaza putin. Intr-o tava punem o lingura de ulei de masline, merge si cel de floarea soarelui si ''tapetam'' cu rondele de ceapa, telina, morcov, rosii si ardei gras. Puteti folosi orice legume aveti prin frigider. Facem loc crapului printre legume si adaugam o cescuta mica de apa. Tava se acopera cu folie de aluminiu (sau daca aveti un vas termoizolant cu capac e si mai sanatoasa mancarea), in folie faceti cateva gauri cu o scobitoare. Eu acopar tava ca sa ma asigur ca legumele si pestele se fac temeinic. Se lasa la cuptor 30 de minute dupa care se scoate folia de pe tava si se da iar la cuptor pentru inca 10 minute. Daca puiul tau a facut deja cunostinta cu usturoiul acum e momentul sa adaugi crapului cu legume si doi-trei catei de usturoi! Se pot scoate legumele din mancare si pasa cu furculita pentru a obtine un piure gustos pentru bebelusul mai mic care cu poate manca inca bucatele mai mari. Pofta buna! 




                                   Piure de cartofi, dovlecei si ficatei


 E momentul sa gustam si ficatelul de pui, insa, pentru ca unii bebelusi nu-l gasesc deloc apetisant trebuie sa-l ''mascam'' intr-un piure de legume.
     Timp preparare: 20 minute
    Varsta: 4 - 6 luni
    Nivel dificultate: usor
    Prezent in categoriile: Feluri de mancare, La foc, Iarna, Primavara, Vara, Toamna, Legume, Romanesti


    Ingrediente principale: Cartofi, Dovlecel, Ficat pui
Ingrediente detaliate pentru piure de cartofi, dovlecei si ficatei
doi cartofi


un dovlecel mic

un ficatel de pui

un cub mic de unt

Cum preparam Piure de cartofi, dovlecei si ficatei 


Cartofii curatati si taiati cuburi se pun la fiert impreuna cu dovlecelul taiat bucati mai mari (eu nu curat coaja dovlecelului daca acesta este mic si fraged). Separat se fierbe ficatelul de pui.

Dupa ce cartofii si dovlecelul s-au fiert, li se adauga untul si se piseaza bine cu furculita. Carofii nu se dau prin blender pentru ca devin mucilaginosi si bebe nu ii va mai manca. Ficatelul se trece prin blender. Se amesteca legumele pasate de mana cu ficatelul si se serveste prichindelul. Piure-ul de cartofi, cu dovlecei si ficatei se poate sa nu devina din prima incercare mancarea preferata a bebelusului, totusi trebuie reincercata periodic pentru ca gusturile celor mici sunt in continua schimbare. Pofta buna! 


                               

                                              Somon in sos de rosii

 

 

Somonul in sos de rosii este o alegere inspirata pentru masa de seara, mai ales in perioada sarcinii, cand ai nevoie de preparate satioase si usoare in acelasi timp. Bogat in vitamine si cu un gust aparte, somonul in sos de rosii este o reteta care poate fi servita ci succes si la o masa festiva.

De ce ingrediente am nevoie pentru a pregati somon in sos de rosii?

Pentru trei portii de somon in sos de rosii ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
 - trei bucati de somon file
 - o lingura de unt
 - o ceapa mica
 - doua rosii
 - doua cesti de porumb dulce
 - sare, piper, rozmarin

Cum se prepara somonul in sos de rosii?

Durata totala de preparare a somonului in sos de rosii nu depaseste jumatate de ora. Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
1. Pune untul la topit si adauga peste el ceapa, tocata marunt. Lasa vasul la foc mediu, pana ceapa capata culoare aurie.
2. Adauga rosiile taiate felii si o cana de apa. Lasa la fiert, in continuare.
3. Peste aproximativ 10 minute, poti adauga bucatile de somon si porumbul. Mai lasa la fiert, pana somonul isi schimba culoarea si devine moale. Condimenteaza totul cu sare, piper si rozmarin.
Serveste somonul in sos de rosii fierbinte, ornat cu putin patrunjel verde, tocat marunt.

 

 

Salata de pui și spanac

Salata de pui și spanac este ideala în perioada sarcinii, când este esențial să consumi alimente bogate în fier, astfel încât bebelușul tău să se poată dezvolta armonios. Datorită ingredientelor sănătoase, bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți și conținutului caloric redus, salata de pui și spanac poate fi servită atât la prânz, cât și la masa de seară.

De ce ingrediente am nevoie pentru salata de pui și spanac?


  • un piept de pui mare
  • două legături de spanac
  • patru roșii
  • trei ardei de diferite culori
  • o salată
  • 200 gr. de cașcaval
  • douș linguri de ulei de măsline
  • două linguri de oțet balsamic
  • sare, piper, busuioc

Cum se prepară salata de pui și spanac?

Pe lângă faptul că este deosebit de gustoasă, salata de pui și spanac este și foarte practică, deoarece se prepară în maximum jumătate de oră. Așadar, poți mânca sănătos în timpul sarcinii fără să petreci mult timp în bucătărie.
1. Spală și usucă pieptul de pui cu un prosop de hârtie. Pregâtește-l pe grătar.
2. Între timp, spală legumele și taie-le cuburi.
3. Rade cașcavalul.
4. Taie fâșii salata și spanacul.
5. După ce s-a răcit, taie pieptul de pui în bucățele medii.
6. Separat, amestecă uleiul, oțetul, sarea, piperul și busuiocul.
7. Amestecă toate ingredientele și adaugă dressingul obținut mai sus.
Pentru un gust proaspăt și savuros, servește salata de pui și spanac imediat ce ai pregătit-o. Poftă bună!        

Pizza cu blat de mămăligă

Mămăliga este grozavă pentru copii, mai ales că are o textură pe gustul lor. De multe ori, când preparăm mămăliga mare parte din ea rămâne nemâncată. Așa că de ce să nu o folosim într-o alte rețetă care va încânta întreaga familie: o pizza având ca blat chiar mămăliga. Pentru toppinguri poți alege orice crezi că va fi pe plac familiei tale. 

Ingrediente pentru pizza cu blat de mămăligă:

  • 300 g de mălai
  • 1 litru de apă
  • sare dupa gust
  • ciuperci, cașcaval, mozarella
  • ceapă, roșii, ardei
  • șuncă sau piept de curcan sau de pui
  • măsline, 50 g de pastă de roșii, oregano
  • ulei de măsline, oțet balsamic, 3 căței de usturoi

Cum prepari pizza cu blat de mămăligă:

Prepară mai întâi mămăliga. Pune apa la fiert cu puțină sare și o mână de mălai. Când apa a dat în fiert adaugă mălăiul și lasă să fiarbă 20 de minute. Apoi amestecă bine. Unge o tavă cu puțin ulei și pune mămăliga pe fundul tăvii, întinzând-o uniform. Dacă folosești mămăligă rămasă, tai-o în felii subțiri, în forme diferite și așează-le în tavă pe o hârtie de copt. Unge mămăliga cu cățeii de usturoi, cu ulei de măsline și oțet balsamic. Adaugă sosul de roșii, apoi toppingurile dorite tăiate în cubulețe mici. Presară cașcaval răzuit și/sau mozarella, puțin oregano și bagă tava la cuptorul încins pentru 15 minute. Poftă bună!

Friptura de pui în sos de usturoi cu mămăliguță

Friptura de pui în sos de usturoi cu mămăliguță este o rețetă românească, atât de bună încât copilul și familia ta o vor mânca cu aceeași plăcere de fiecare dată. Sosul și carnea, aromate de la usturoi și pătrunjel,ș i servite pe un "pat" de mămăliguță vor fi adorate de întreaga familie. Friptura de pui în sos de usturoi cu mămăliguță este o bună sursă de vitamine: B6, B12, vitamina D, fier și zinc, benefice creșterii sănătoase a copilului. Pentru a prepara această rețetă poți folosi orice carne de pui, de la pulpe, aripioare, până la pui intreg.

De ce ingrediente am nevoie pentru a prepara friptura de pui în sos de usturoi cu mămăliguță?

Pentru prepararea fripturii de pui în sos de usturoi cu mămăliguță ai nevoie de:
  • 500 gr carne de pui
  • sare, piper
  • 1 linguriță boia
  • 1 ,1/2 cana apă
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • 4 căței mari de usturoi
  • puțin ulei
  • 3 căni apă
  • 1 cană mălai
  • sare

Cum se prepară friptura de pui în sos de usturoi cu mămăliguță?

Iată cum trebuie să procedezi:
  1. Încingi ulei într-o oală și pui carnea de pui condimentată cu sare si piper.
  2. O prăjești la foc mediu până se rumenește foarte bine pe ambele părți.
  3. Presari boiaua peste carne și o stingi cu apă (apa să acopere carnea).
  4. Adaugi pătrunjelul tocat și o lași la fiert  timp de 30 de minute, la foc mediu, până ce sosul scade sub jumătatea cărnii. (Timpul de fierbere poate varia în funcție de mărimea bucăților de carne.)
  5. Între timp prepari mămăliga: pui apa rece într-o oală și mălaiul peste, adaugi sare și amesteci; când începe să se îngroașe mămăliga amesteci repede până e făcută, adică pănă începe să se desprindă de pe pereții oalei. (Dacă pui mămăliga la fiert în apa rece nu va face cocoloase.)
  6. Adaugi usturoiul tocat mărunt peste carnea de pui și o mai lași la fiert un minut.
  7. Faci un pat de mămăliguța și pui carnea de pui și sosul peste.
Friptura de pui în sos de usturoi cu mămăliguță e absolut delicioasă. Durata totală de preparare a acestei rețete este de o oră.               

0 comentarii:

Post a Comment