Obstetrică şi Ginecologie

.

Noutăți - Articole

Teste urinare de  detectare a proteinelor modificate structural pentru diagnosticul preeclampsiei


Cerecetătorii susțin, într-un studiu publicat în 16.07.2014 în Science Translational Medicine, că urina și placenta pacientelor care dezvoltă preeclampsie, conțin conglomerate de proteine ce prezintă o pliere eronată. Noile descoperiri arată că preeclampsia, o afecțiune întâlnită în sarcină, are aspecte fiziopatologice asemănătoare cu boala Alzeimer, caracterizată prin prezența proteinelor cu pliere eronată.
Deși preeclampsia este întâlnită în 5 până la 10% din sarcini, etiologia sa ramâne in continuare necunoscută. Cele mai multe cazuri se caracterizează prin apariția hipertensiunii arteriale și a proteinuriei după 20 săptămâni de gestație, dar acestea sunt semne timpurii, de cele mai multe ori greu de remarcat, iar pentru diagnostic este nevoie de teste adiționale.
În studiul condus de către Dr. Irina Al. Buhimschi de la Centrul de Cerectare Perinatală, din cadrul Univesității de Medicină din Ohio, în colaborare cu universitățile din Yale și Conneticut, s-au analizat mostre din urina a 80 de femei însărcinate, cu diagnosticul cunoscut. Pentru analiza mostrelor s-a efectuat profilul proteic prin spectrometria de masă, utilizînd roșu de Congo (CR) cu afinitate pentru proteinele cu pliere greșită.
Dintre mostrele analizate, 40 proveneau de la paciente diagnosticate cu preeclampsie a căror naștere s-a indus medicamentos ulterior, iar celelalte, proveneau de la femei sănătoase, a căror naștere s-a produs spontan, la termen. Cerectătorii au arătat că o valoare medie de 15% a gradului de colorare (în condițiite în care testul a avut specificitete si sensibilitate de 100%), poate pune diagnosticul de preeclampsie severă.
Pentru a valida descoperirile făcute, cerectătorii au analizat mostre de urină provenind de la un alt lot de 563 de paciente, cu diagnosticul prestabilit. În cadrul acestui lot, aceași valoare a gradului de colorare a avut o sensibilitate de 85,9% și o specificitete de 85,0%, cu o valoare predictivă pozitivă de 5,7 si o valoare predictivă negativă de 0,17. Tot în vederea validării s-au analizat mostre de urină, provenind de la un lot de 56 de paciente, recoltate în momente diferite ale sarcinii. Dintre acestea 9 paciente au dezvoltat forme severe de preeclampsie, care au necesitat inducerea medicamentoasă a nașterii, iar șapte dintre acestea au avut nivelul CR peste 15% la începutul studiului, iar în decurs de 10 saptamani au fost diagnosticate cu preeclampsie, forma severă.
Studiul placentei provenind de la pacientele diagnosticate cu preeclampsie severă, a concluzionat că acestea prezintă o cantitate mai crescută de proteine modificate structural, față de pacientele care nu au dezvoltat această afectiune. Mai mult, în placenta acestor paciente s-au identificat enzime responsabile de plierea eronată a proteinelor, asemănătoare cu cele din boala Alzeimer.
Colorarea cu CR este un test care poate identifica proteinele cu pliere greșită cu mult timp inainte de aparitia  simptomelor de preeclampsie, ceea ce ar putea ajuta la abordarea unor măsuri terapeutice, chiar inainte de debutul bolii. ,, În cazul unor paciente am putea să intervenim cu strategii terapeutice împrumutate dintr-un alt domeniu. ,,Este foarte important să facem legatura între preeclampsie si plierea proteică eronată, pentru că astfel putem privi problema dintr-un unghi diferit”, declară Dr. Buhimschi.
Unul dintre beneficiile practice ale acestei descoperiri este că ar putea influența calitatea diagnosticului preeclampsiei în țările în curs de dezvoltare, unde bandeletele urinare nu sunt intotdeauna la îndemână.
Relevanța clinică a colorării cu CR, este importantă, deoarece este mai eficientă în a stabili dacă o pacientă va avea nevoie de inducere medicamentoasă a travaliului, spre deosebire de bandeletele urinare de determinare a proteinuriei pe 24h. Cu toate acestea, cercetătorii, nu recomandă renunțarea la bandeletele urinare în favoarea colorîrii cu CR.
Neajunsurile acestei metode este acela că nici colorația cu CR și nici bandeletele urinare, nu pot să ofere informații cantitative în ceea ce privește proteinele modificate structural, care apar in preeclampsie.

0 comentarii:

Post a Comment