Obstetrică şi Ginecologie

.

Pt mămici - Sfaturi Utile

CÂȘTIGUL PONDERAL ÎN SARCINĂ


 -Sarcina este una dintre cele mai solicitante perioade din punct de vedere nutrițional. Deoarece în această perioadă are loc un număr crescut de diviziuni celulare și dezvoltarea unui organism, este necesar un aport adecvat de nutrienți.

 -Creșterea ponderală în cursul sarcinii, este un fenomen normal, dar nu obligatoriu. De aceea este necesară monitorizarea atentă a modificării greutății corporale în timpul sarcinii. O mamă subponderală, poate da naștere unui copil cu greutate redusă, ceea ce favorizează o dezvoltare mai târzie a acestuia. Copii cu greutate mică la naștere (mai puțin de 2800g) prezintă un risc crescut de îmbolnăviri sau o rată crescută a mortalității, în prima lună de viață.

 -După cum s-a menționat mai sus, creșterea în greutate pe perioada sarcinii este cvasinormală, și se pare că limita superioară a normalului este de 12kg. Această valoare însă, este aplicată pentru femeile care rămân însărcinate la o greutate normală, ceea ce nu se întâmplă mereu. De aceea când vine vorba despre câștigul ponderal in sarcină, este foarte importantă greutatea dinaintea concepției și modul de alimentație. Astfel pentru femeile care pornesc de la o greutate normală (indice de masa corporală între 18,5 și 24,99) pot să adauge la greutatea lor între 11 si 13 kg, femeile supraponderale (IMC>29.99), nu ar trebui să depășească 7 kg, iar cele subponderale (IMC<18.49) pot să adauge la greutatea inițială între 12 și 18 kg. 

 -Există gravide ce nu se încadrează în categoriile de mai sus. Acestea sunt gravidele adolescente și gravidele cu sarcină multiplă (gemeni, tripleți, etc.), care indiferent de greutatea inițială, o creștere de 15-20 kg este considerată normală.

 -Femeile supraponderale sau chiar obeze, pot cere sfatul unui nutriționist, care ar putea ajusta dieta, în așa fel încât gravida sa-și păstreze greutatea iar sarcina să nu fie afectată.
Este bine de știut că în primul trimestru greutatea poate să se mențină, chiar să scadă, dar de cele mai multe ori se înregistrează o creștere de 1- 3kg. În al doilea și al treilea trimestru un câștig ponderal de 0,5kg pe lună, este considerat normal.

0 comentarii:

Post a Comment